Mies ja nainen Jøtul F 373 Advance -puukiukaan edessä

Iso ja vanhanaikainen takka sai väistyä modernin ja viihtyisän takkanurkkauksen tieltä

Toisinaan asunnon muuntamisessa kodiksi voi olla iso työ, mutta kun työ on valmis ja oman käden jälkeä voi istua ihailemaan, se kyllä palkitsee. Hermanilla ja Idalla oli suuret suunnitelmat unelmiensa talon varalle. Saamme seurata, miten he tekivät siitä viihtyisän kodin uusilla maaleilla, lattioilla ja kotoisalla takkanurkkauksella.

80-lukulaisen talon remontointi

Kun Herman ja Ida muuttivat rustiikkisen 80-lukulaiseen taloonsa vuonna 2019, he näkivät siinä unelmien kodin ainekset.

Talo oli hyvässä kunnossa, mutta halusimme tehdä siitä meidän ja meidän kotimme näköisen.

– Halusimme maalata seinät, uusia lattiat ja asennuttaa kattoon kohdevalot. Maalaaminen onkin yksi ensimmäisistä keinoista muuttaa koti oman näköiseksi, sillä se on melko halpa ja nopea tapa, ja maalaustyön voi tehdä itse. Olemme maalanneet seiniä vuosien varrella useampaan otteeseen, ennen kuin meitä molempia miellyttävä ilme on löytynyt, Ida selittää.

Ennen-kuvia olohuoneesta, jossa iso vanha takka

Iso takka mutta vähän lämpöä

Talon olohuoneessa huomion vei iso Jøtulin takka, joka oli peräisin 80-luvulta. Muurattu takka vei kuitenkin paljon tilaa eikä se ollut erityisen tehokas. Se myös kulutti paljon polttopuuta ja sen ulkonäköä oli vanhanaikainen. Eivätkä tuon ajan takat täytä nykyisiä hiukkaspäästömääräyksiä.

Ennen-kuva isosta ja vanhasta tulisijasta

Lattian uusiminen johtikin koko olohuoneen uusimiseen

– Kun päätimme uusia lattiat, oli selvää, että takalle pitäisi tehdä jotakin samassa yhteydessä tai se pitäisi jättää sellaiseksi. Takkahan vaikuttaa seiniin, lattiaan ja kattoon.

– Purimme koko takan itse, kierrätimme valurautaosat ja annoimme tiilet niitä tarvinneelle naapurille, Herman kertoo.

Kädet purkamassa vanhaa takkaa

Viihtyisä takkanurkkaus saa muotonsa

– Sitten aloimme miettiä, millaisen tulisijan haluaisimme ja mitä muuta olohuoneen isolle seinälle tulisi. Koska kamiina vie vähemmän tilaa, käytettävissä olikin yhtäkkiä kokonainen seinä, jonka vanha takka oli vienyt, Ida kertoo.

Olen aina toivonut takkanurkkausta, jossa olisi kirjahylly ja jonne voisin käpertyä tulen äärelle syys- ja talvi-iltoina.

Ida

Pariskunta lähti etsimään ratkaisua, joista kumpikin pitäisi ja joka sopisi olohuoneen muuhun sisustukseen. Rakennustaitoinen Herman teki takkanurkkaukseen itse kirjahyllyn ja polttopuiden säilytystilan.

Musta puuhella Jøtul F 373 Advance pimeässä olohuoneessa, jossa kirjahylly ja puutila

Suosittu Jøtul F 373 Advance oli helppo valinta

– Valitsimme Jøtulin kamiinan, tarkalleen ottaen mallin Jøtul F 373 Advance. Meillä on ollut Jøtulin takka aiemminkin, ja olimme siihen tyytyväisiä. Halusimme ajattomasti muotoillun, puhtaasti polttavan ja tehokkaasti lämmittävän kamiinan. Se, että kamiina lisäksi kuluttaa puolta vähemmän polttopuuta vanhaan takkaan verrattuna, on tervetullut etu nykyisillä sähkön hinnoilla, Herman huomauttaa.

Musta puuhella Jøtul F 373 Advance pimeässä olohuoneessa, jossa kirjahylly ja puutila

Kiinnostuitko Jøtul F 373 Advance -kamiinasta?

Ota yhteyttä myyjäämme, niin autamme sinua takkaprojektissasi! Ympäristöajattelumme käsittää myös vanhojen takkojen kierrätyksen, Clean burn Technologymme takaa, että voit nauttia takkatulen loimotuksesta hyvällä omallatunnolla.