Katso puut alta

Puhtaampi ilman laatu puhtaalla polttamisella

Siitä lähtien, kun Norjaan vuonna 1998 tuli laki, jonka mukaan kaikkien tulisijojen on oltava puhtaasti palavia pienhiukkasmäärän vähentämiseksi, Jøtul on käyttänyt miljoonia kruunuja ”Clean burn Technologyn” kehittämiseen. Tuloksena on puu-uuneja ja takkoja, joiden päästöt ovat puolet norjalaisten viranomaisten päästövaatimuksesta, joka on yksi maailman jyrkimmistä puu-uuneille ja takoille asetetuista päästövaatimuksista. Hyviä uutisia ilmastolle!

Jo kauan sitten on todettu, että muun muassa palamisesta syntyvät pienhiukkaset eli hiukkaset ilmassa ovat vakava terveysongelma. Statistisk sentralbyrån (tilastokeskuksen) (SSB) mukaan puilla lämmittäminen synnyttää yli 60 prosenttia hiukkaspäästöjen kokonaismäärästä Norjassa, ja kylminä talvipäivinä puilla lämmittäminen voi olla suurin paikallinen ilman saastuttaja kaupungeissa ja tiheästi asutuilla alueilla.

Tämä ei ole tietenkään vain norjalainen ilmiö, ja Norjan haasteet ovat samoja kuin kaikissa kaupungeissa ja tiheästi asutuilla alueilla, missä asuntoja lämmitetään paljon puilla. Euroopan ympäristökeskuksen mukaan huomattava määrä Euroopan väestöstä asuu alueilla, erityisesti kaupungeissa, joissa ilmanlaatukriteerit eivät toteudu — joissa juuri pienhiukkaset ovat saastuttaneet ilmaa ja aiheuttaneet vakavia terveysriskejä.

Kaksi miestä kokoamassa Jøtul -puuliesi olohuoneessa

Puhtaasti palavat puu-uunit ratkaisuna

Vaikka media rakastaa dramaattisia otsikoita puilla lämmittämisestä, monet tutkijapiirit ovat samaa mieltä ongelman ratkaisusta: Vaihtaa vanhat tulisijat uusiin, puhtaasti palaviin puu-uuneihin ja takkoihintai asentaa sisäosa tulisijaan. Jos vaihdamme vanhat tulisijat uusiin, ongelma on ratkaistu!

Puulämmitys - ilmastoystävällinen vaihtoehto!

Se tarkoittaa myös sinua, jos uneksit uuden puhtaasti palavan puu-uunin tai tulisijan asentamisesta huoneistoon tai mökille, mutta olet hiukan epäileväinen sen suhteen, mitä olet lukenut ja kuullut pienhiukkasongelmasta. Nyt voit rauhoittua, kun saat tietää, ettei tulisijasi luo huonoa ilmanlaatua sinulle tai muille.

Kirves pilkkoo polttopuita

Puu on uusiutuva luonnonvara

Puu on lisäksi uusiutuva resurssi, ja puun polttoa pidetään CO2-neutraalina. Palamisesta vapautuva CO2 kulkeutuu puihin – ja on mukana luonnollisessa CO2-kiertokulussa, kirjoittaa muun muassa ENOVA (joka pyrkii tekemään Norjasta alhaisten päästöjen yhteiskunnan) ja Norsk Varme, ammattijärjestö ympäristöystävällisille tulisijoille ja savupiipuille Norjassa. Myös Naturvernforbundet (Norjan vanhin luonto- ja ympäristöjärjestö) on vakuuttunut, että lämmittäminen puilla puhtaalla palamisella on hyväksi ympäristölle.

Kuinka polttaa takassa ympäristöystävällisesti

«Clean burn Technology» — Jøtul

Norja on ensimmäinen maailmassa, joka asetti päästövaatimuksia ja kehitti enemmän puhtaasti palavia tulisijoja. Sen taustalla oli suuri kuluttajatutkimus, joka osoitti erittäin monien päästävän ilmaa tulisijoihin puun säästämiseksi. Joka vuorostaan lisäsi nk. pienhiukkasten (PM) päästöjä. Eli ilmassa olevia hiukkasia, jotka ovat suuri terveysriski, kun niitä hengitetään sisään.

Norjalaisten viranomaisten vaatimus nykyisille tulisijoille on, että jokaisella poltetulla puukilolla tulisija ei saa päästää enemmän kuin 10 grammaa hiukkasia. Olemme kehittäneet ”puhdasta polttamista” paljon ympäristöystävällisemmälle tasolle ja valmistamme nykyään tulisijoja, joiden taso on puolet lain asettamasta vaatimuksesta. Yksittäiset mallit pystyvät osoittamaan päästöjen olevan vain 1,9 grammaa — mihin kukaan muu valmistaja ei vielä pysty. Sen mahdollistaa jatkuva keskittyminen tuotekehitykseen ja innovaatioon, kertoo markkinointijohtajamme René Christensen.

Rene Christensen

Kyllä, kyse on yhteiskuntatehtävästä. Sen vuoksi ympäristö ja ilmasto ovat niin tärkeä Jøtulin DNA:ssa. Yritys käyttää vuosittain miljoonia kruunuja tutkimukseen ja testaukseen, ja "Clean burn Technology""- teknologialla voimme osoittaa sen vaikutuksen päästöille, joka on jopa 90 prosenttia pienempi vanhoihin tulisijoihin verrattuna.

Markkinointijohtajamme René Christensen

Mikä on Clean burn Technology?

Clean burn Technology tarkoittaa lyhyesti sanottuna, että tulisjoilla on kaksinkertainen tulipesä, joka polttaa myös hienoimpia hiukkasia. Jøtul-tulisijalla saat viihtyisyyttä, mukavaa lämpöä ja ilmasto- ja ympäristöystävällistä lämmitystä. Kun lisäksi mainitsemme, että olemme ainoa valmistaja maailmassa, joka valmistaa puu-uuneja ja takkojen sisäosia uusiutuvalla norjalaisella vesivoimalla, sekä etsimme vanhat valurautatulisijat ja sulatamme ne uusiksi puhtaasti palaviksi versioiksi, saat lisäargumentteja, miksi voit lämmittää puilla puhtaalla omallatunnolla. Samalla saadaan 30 prosenttia enemmän lämpöä halkoa kohden kuin vanhoilla tulisijoilla, ja sen saat kaupan päälle! 

Katso puhtaasti palavia puu-uunejamme