Header 12

Näin sytytät tulen tulisijaan

Tulisijan oikea sytytys on nykypäivän puhtaasti polttavilla tulisijoilla hiukan vaativampaa kuin perinteisillä takoilla. Opastamme tässä varman, ympäristöystävällisen tavan saada tuli syttymään.

Tulisijat on perinteisesti sytytetty alta tai välistä. Me suosittelemme päältäsytytystä, koska lämmön vaikutuksesta kaasuuntuvat puun ainesosat leimahtavat, ja kaikki, mikä kaasuntuu myös palaa, eikä siirry hiukkasina hormin kautta ulkoilmaan. Sytytysvaiheessa käytetyt polttopuut saavat myös paremmin ilmaa ja palavat kauemmin. Tällöin myös tulipesän lämpötila nousee nopeammin.

Tulen sytyttämiseen tarvitaan seuraavia:

 • Pari suurempaa puuklapia
 • 8-12 pienempää sytykepuuta
 • Muutama sytytyskuutio
 • Tulitikkuja

Sytyttäminen

 1. Varmista että vedonsäätökahvat ovat auki-asennossa. Laita pari suurempaa puuklapia tulipesän pohjalle. On tärkeää, että puut ovat halkaistuja ja kuivia. Ne voivat olla noin nyrkin paksuisia.

  Logs in the fireplace. Photo.
 2. Laita klapien päälle sytykkeitä mielellään kahteen-kolmeen kerrokseen eikä liian tiheästi.

  Logs in the fireplace. Photo.
   
 3. Lopuksi laitat muutaman sytytyspalan sytykkeiden päälle. Voit toki käyttää paperia tai tuohta, mutta sytytyspaloilla onnistuu parhaiten.

  Firelighters in the fireplace. Photo.
   
 4. Tämän jälkeen sytytät ja voit todeta, miten hyvin ja hallitusti alkupanos syttyy kauttaaltaan.

  Light the fireplace. Photo.

Ongelmia sytyttämisen kanssa? Tässä muutama vihje:

 • Mikäli veto tuntuu huonolta ja tuli sammuu, kannattaa pitää luukku raollaan ehkä jopa koko sytytysvaiheen ajan, ja sulkea kunnolla vasta, kun on lisätty puita ja nekin ovat syttyneet kunnolla. Vedon kannalta on tärkeää saada lämpötila nousemaan nopeasti.
 • Polttopuut laitetaan vaakatasoon. Niiden pitää olla riittävän pieniksi pilkottuja ja kuivia. On järkevää pitää polttopuita sisällä huoneenlämmössä ainakin vuorokauden ennen käyttöä.

  Polttopuut tulisijassa

   
 • Varmista, että tulisija saa riittävästi korvausilmaa.
 • Varmista, että tuhkalaatikko on tyhjennetty. Tulisijan sisusta kannattaa säännällisin välein imuroida.

Mitä tarkoittaa puhtaasti polttava (clean burn)?

Kun alkupanos on syttynyt kunnolla, myös savukaasujen määrä kasvaa. Jøtulin tulisijat ovat puhtaasti polttavia, mikä tarkoittaa, että tulipesä on suunniteltu sellaiseksi, että palokaasut ja nokihiukkaset palavat tulipesässä ennen kuin ne päätyvät savupiippuun. Tämä vähentää haitallisia hiukkaspäästöjä, ja prosessi alkaa, kun tulisija kuumenee.

Mikäli noudatat näitä ohjeita, sytytyspanos palaa hiillokseksi vajaassa tunnissa, ja huomaat, että veto paranee, kun tulisija lämpenee. Kun lisäät puita pesään, luukku kannattaa pitää hetken aikaa raollaan ennen kuin se avataan kokonaan. Silloin paine savupiipussa ehtii tasaantua niin, että savukaasut poistuvat pesästä eikä savua tule huoneeseen.

Miksi valita Jøtulin puhtaasti polttava tulisija?

Jøtul on turvallinen valinta uudiskohteeseen tai jos olet korvaamaassa vanhentunutta takkaa. Jøtulin nykyaikaisella polttotekniikalla vähennät hiukkaspäästöjä jopa 90 %, ja samalla hyötysuhde nousee perinteiseen tulisijaan verrattuna jopa 40 %.

Jøtul tarjoaa sinulle parasta norjalaista lämpöä, ja se on järkevä valinta sinulle ja ympäristölle.

Katso meidän puhtaasti polttavat tulisijamme