Jøtul C400 Panorama

Hyödyttömästä avo-takasta tehokkaaksi lämmön-lähteeksi

Varsinkin vanhoissa kesämökeissä on hyvinkin usein avotakka. Se on hieno tunnelmanluoja, mutta lämmityslaitteena täysin hyödytön. Se tuottaa hiukkaspäästöjä ja työntää hormin kautta harakoille järkyttävän määrän lämmintä ilmaa, jonka talon päälämmitysjärjestelmä on lämmittänyt.

Ratkaisu on Jøtulin takkakasetti

Pienellä vaivalla voit asentaa takkakasetin, joka tekee avotakasta tehokkaan lämmönlähteen. Suurten lasipintojen ansiosta voit edelleen nauttia tulenliekkien loimusta, mutta entinen avotakka on muuttunut tehokkaaksi ja ympäristöystävälliseksi. Tämän lisäksi voit olla turvallisin mielin, koska kipinät ja kekäleet eivät pääse lentämään huonetilaan.

Katso meidän takkasydämet ja kasetit

Ennen ja jälkeen -kuvia muutamista toteutuneista kasettiasennuksista

Päivitä avotakkasi ja pidä lämpö sisällä

Avotakan käyttämä suuri ilmamäärä korvataan kylmällä ulkoilmalla talon vuotokohdista. Takkakasetin avulla korvausilman tarve pienenee, koska se käyttää ainoastaan 5-10 % avotakan nielemästä ilmamäärästä.

Öinen lämpöhävikki

Usein joudut jättämään savupellin auki iltaisin, kun menet nukkumaan, koska tuli ei ole vielä sammunut. Tämä tarkoittaa, että hormin kautta poistuu lämmintä sisäilmaa koko yön, ja heräät kylmään mökkiin. Näin ei tapahdu, mikäli avotakkaan on asennettu kasetti, koska kasetissa on kaasutiiviit luukut.

Viisinkertainen polttopuden menekki

Testitulokset osoittavat että yksi pinokuutio kuivaa koivupilkettä tuottaa lämpöä seuraavasti:

  • Avotakassa: 200 kWh
  • Perinteisessä kaminassa / takassa : 700 kWh
  • Nykyaikaisessa puhtaasti polttavassa kamiinassa / takassa : 950 kWh

Takan hyötysuhde on siis viisi kertaa suurempi nykyaikaisella kamiinalla tai luukullisella puhtaasti polttavalla kasetilla. SINTEFin (yksi Euroopan suurimmista puolueettomista tutkimuskeskuksista) tutkimusten mukaan avotakan hyötysuhde on ainoastaan 10-15 %.

Kasetin luukku voidaan pitää tilapäisesti auki, jos halutaan vaikka grillata. Kasetti luovuttaa tarvittaessa runsaasti lämpöä, ja mallistostamme löytyy sekä perinteiseen että moderniin sisustukseen sopivia kasetteja sekä suoralla että hiukan kaarevalla luukulla.

Puhdas poltto ja ympäristötietoisuus

Nykyaikaiset vähäpäästöiset, puhtaasti polttavat tulisijat tulivat markkinoille jo vuonna 1998. Puhtaasti polttava (clean burn) tarkoittaa, että tulisija täyttää asetetut päästökerroinvaatimukset. Suomessa on kuitenkin käytössä valtava määrä vanhanaikaisia takkoja. Puunpoltto on ikivanha perinne, ja se on aina ollut tärkeä lämmitysmuoto meillä ja kaikkialla maailmassa.

Mikäli sinulla on vanha takka talossasi, teet merkittävän ympäristöteon vaihtamalla sen uuteen, puhtaasti polttavaan tulisijaan, tai asentamalla siihen nykyaikaisen takkakasetin.

Kun polttopuut kuumenevat, niistä vapautuu kaasuja ja hiukkasia. Vanhoissa tulisijoissa ne kulkeutuvat ylös savupiippuun savuna ja nokena. Jøtulin puhtaasti polttavissa tulisijoissa kaasut ja hiukkaset palavat, kun tuleen johdetaan lisää lämmitettyä ilmaa, ja samalla puista saadaan huomattavasti enemmän energiaa, ihanteellisissa olosuhteissa jopa 90 %. Tämä on hyvä asia sekä ympäristölle että lompakollesi!

Takkakasetti avoimeen tulipesään

Ennen kuin olet yhteydessä Jøtul-jälleenmyyjään, sinun kannattaa ottaa avotakasta muutama valokuva sekä tehdä yksinkertainen piirustus, josta käy ilmi aukon leveys, syvyys ja korkeus.

Takkakasetin-asennuksen jälkeen tulet huomaamaan:

  • Takka lämmittää tehokkaasti.
  • Takka on paloturvallinen, kun kipinät eivät enää lennä huoneeseen.
  • Takka on ymäristöystävällisempi ja savupiipusta tulee vähemmän savua.
  • Polttopuiden menekki pienenee merkittävästi.

Meillä on kattava verkosto kokeneita jälleenmyyjiä, ota yhteyttä lähimpään.

Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjään