Kaksi naista seisoo puuhellansa Jøtul F 167 edessä

Uusi ja lämmittävä tulisija vanhempaan taloon

Pienellä norjalaisella paikkakunnalla kolmen hengen perhe muutti vanhaan hirsitaloon vuonna 2019. Hyvä ja lämmin talo on ehdottoman tärkeää kylässä, jossa talvet ovat pimeitä ja kylmiä – tämän perhe sai tuntea kehossaan. Sitten aloitettiin hirsitalon remonttiprojekti ja unelma omasta lämmöstä toteutui.

Maalaismainen ja viihtyisä hirsitalo Svorkmossa

Anita muutti 17-vuotiaan poikansa ja 14-vuotiaan tyttärensä kanssa uuteen taloon Svorkmossa vuonna 2019. Talo on vanhempi hirsitalo vuodelta 1950, ja sitä on remontoitu eri laajuuksissa vuosien aikana. Se sijaitsee idyllisellä paikalla maaseutuympäristössä, mistä Anita todella nauttii, sillä puutarhanhoito ja puutarhaprojektit ovat hänen vahva intohimonsa.

Musta talo valkoisilla yksityiskohdilla puutarhalla

Pieni maalaiskylä

Svorkmo on pieni kylä muutaman kymmenen kilometrin päässä Trondheimista Keski-Norjassa. Alueella on paljon maa- ja metsätaloutta, ja mäkinen maasto tarjoaa hyvät ulkoilumahdollisuudet, etenkin talvella. Tämä on kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa, nuoret ja vanhat, ja siinä on pieni keskusta, joka sijaitsee kävelymatkan päässä hirsitalolta.

Kun Anita toteutti unelmansa vanhemman talon ostamisesta, hän näki suuret mahdollisuudet, joita talolla oli heidän kodikseen. Unelmatalo valmistui lukuisien investoitujen työtuntien ja parhaan mahdollisen uusiokäytön jälkeen.

Kartta hurrikaaneista

Kylmiä talvia, jolloin lämpötila laskee –35 asteeseen

Talvella pieni kylä saa todella tuntea talven. Täällä voi olla –20 tai jopa –35 astetta! Tällaisissa pakkasasteissa on tärkeää, että talossa on hyvä eristys, modernit ikkunat ja vaihtoehtoisia lämmönlähteitä lämmön säilyttämiseksi.

Vanhaa hirsitaloa lämmitettiin vain sähköllä, mikä on näinä aikoina erittäin kallis ratkaisu. Talossa oli hirsiseinät, huonot eristykset ja vanhat lämmityskiellossa olevat leca-harkot, joten oli selvää, että jotain pitäisi tehdä. Talossa tehtiin useita toimenpiteitä, kuten lattian eristyksiä, mutta lämmityskielto oli vaikeampi asia.

Tiesitkö?
Vaihtoehtoinen lämmönlähde voi olla erittäin tärkeää myös siinä tapauksessa, että talviaikaan tulee sähkökatkoksia – etenkin Svorkmon kaltaisessa paikassa. Kamiina toimii aina – myös sähkökatkon aikana.

Puuhella harmaassa olohuoneessa puuseinät ja ruskea sohva

Lämmittävää apua hyvältä ystävältä

Carina, Anitan hyvä ystävä, halusi auttaa ystäväänsä, jotta tämä saisi lämpimämmän talven.


Minulla on etuoikeus asua hyvin eristetyssä talossa. Minulla on lämpimät lattiat ja vuonna 2019 hankittu uusi tulisija, joka toimii hyvin kylmällä. Tämä on luksusta, jota toivon kaikille, mutta ystävälleni tämä ei ole itsestäänselvyys.

Carina

Kun nuohooja kielsi savupiipun käyttämisen ja kävi ilmi, että kamiina pitäisi vaihtaa, Carina sai idean. Hän perusti Spleisin ja käytti sosiaalista mediaa pyytääkseen ihmisiltä apua varojen keräämiseen ystävänsä piippu- ja takkaprojektiin. Spleis on norjalainen keräystoiminto, jossa kuka tahansa voi alkaa kerätä varoja haluamansa asian hyväksi – kuten tässä tapauksessa ystävän auttamiseksi.

Tämä lämmittävä ja sydämellinen ele sai hyvän vastaanoton, ja Carina sai kerättyä tarpeeksi varoja, jotta piipun kunnostaminen ja uuden takan hankinta voitiin aloittaa.

Kolme tyttöä istuvat ruskealla puffilla harmaassa olohuoneessa Jøtul F 167 -puukiukaan edessä

Enemmän lämpöä uudella puhtaasti polttavalla kamiinalla

Tulisijojen jälleenmyyjään alueella otettiin yhteyttä, ja Anita sai hyvin apua taloon sopivan kamiinan valitsemiseen. Talon vanha kamiina oli Jøtul 606, klassinen kamiina, jonka kulta-ajat olivat vuosikausia sitten. Uudeksi kamiinaksi valittiin Jøtul F 167, joka tuntui turvalliselta ja hyvältä, koska Jøtul oli ennestään tuttu sekä Anitalle että Carinalle. Jøtul F 167 on puhtaasti palava kamiina, jossa on moderni polttotekniikka ja paljon parempi lämpöteho kuin vanhassa Jøtul 606 -kamiinassa. Anita huomaa suuren eron uuden kamiinansa kanssa. Kamiina voi lisäksi suunnilleen puolittaa hänen puunkulutuksensa optimaalisesti käytettynä.

Vanha puuhella Jøtul 606 vanhemmassa hirsitalossa
Ennen kuva vanhemmasta puukiukaan Jøtul 606:sta
Musta Jøtul F 167 puukiuas, jossa lasi kolmella sivulla harmaassa puuseinämäisessä olohuoneessa.
Jälkikuva uudesta puhtaasti polttavasta puukiukasta Jøtul F 167

Sytytysvinkit ja piipun kunnostus varmistavat hyvän palamisen

Kun Jøtul tuli katsomaan lopputulosta, he antoivat lisäksi hyviä vinkkejä sytyttämiseen ja kamiinan käyttämiseen, jotta Anita saisi siitä mahdollisimman paljon lämpöä.

Tyttö laittaa puita Jøtul F 167 -puutakkaan

Oikealla polttotekniikalla saadaan paljon enemmän lämpöä ja ympäristöystävällisemi palaminen kuin polttamalla vanhassa kamiinassa. Myös 12 metriä korkea piippu peruskorjattiin ja hyväksyttiin lämmityskäyttöön. Se antaa hyvän vedon kamiinalle. Piippu on kamiinan moottori ja tekee erittäin tärkeää työtä tulen sytyttämisessä.

Haluatko oppia sytyttämään tulen oikein? Opetamme sen vaihe vaiheelta tällä videolla!

Polttopuuta hyvin saatavilla

Alueella on paljon metsää, ja polttopuuta on hyvin saatavana Svorkmossa. Metsänomistajat ja maanviljelijät julkaisevat usein sosiaalisessa mediassa raivaavansa jonkun alueen, ja kuka tahansa voi tulla hakemaan puuta. Anita käy poikansa kanssa hakemassa polttopuita ja pilkkoo ne sitten itse. Kun Jøtul tuli käymään, muistutimme, että on tärkeää kuivata polttopuut hyvissä ajoin ennen lämmityskautta, ja näytimme muutamia vinkkejä, joiden avulla voi tarkistaa, että puut ovat tarpeeksi kuivia.

Vinkki!
Kannattaa kiinnittää huomiota kamiinassa poltettavien puiden laatuun.

Tyttö kantaa puuta taloonsa Jøtul F 167 -puutakaa varten

Odotan kylmiä talvi-iltoja hyvässä ja lämpimässä talossa

Anita kertoo olevansa erittäin tyytyväinen kamiinaansa. Se lämmittää hyvin, ja sivulasit antavat hyvän näkymän liekkeihin usealta puolelta.


Minusta on ihana istua kamiinan edessä ja suunnitella uusia projekteja taloon ja puutarhaan.

Anita

- Sytytämme mielellämme tulen kamiinaan aamulla, ja kun tulemme kotiin koulusta ja töistä. Molemmat lapsetkin ovat oppineet sytyttämään tulen, joten nyt olemme valmiina syksyyn ja talveen, onnellinen kahden lapsen äiti kertoo.

Jøtul F 167 musta puuhella harmaassa olohuoneessa, jonka vieressä istuu nuori tyttö

Kiinnostuitko Jøtul F 167 -kamiinasta?

Myyjämme auttavat sinua mielellään takkaprojektissasi! Ympäristöajattelumme käsittää myös vanhojen takkojen kierrätyksen, Clean burn Technologymme takaa, että voit nauttia takkatulen loimotuksesta hyvällä omallatunnolla.