Jøtul F 373 Advance

7 neuvoa uuden tulisijan ostajalle

Mitä pitää ottaa huomioon? Olet tekemässä hankintaa, joka tulee olemaan kodissasi vuosikymmeniä. Sen pitää sopia sisustukseen, sen pitää lämmittää sopivasti, ja talon rakennetekniset tosiasiat asettavat kenties rajoituksia. Tämä saattaa vaikuttaa hankalalta, mutta näillä neuvoilla pyrimme kuitenkin auttamaan sinua hiukan.

7 neuvoa asiantuntijoilta

Yhteistyössä jälleenmyyjiemme kanssa olemme laatinet seitsemän kohdan luettelon, johon sinun kannattaa ottaa kantaa, ja harkita etukäteen, ennen kuin olet yhteydessä jälleenmyyjään.

  • Tarvitsetko tulisijaa lämmitykseen, vai onko se ensisijaisesti sisustuksellinen elementti
  • Tulisijan lämmitysteho?
  • Tulisijan sijoittaminen
  • Onko savuhormi kunnossa, onko edes hormia olemassa?
  • Kamiina, kiertoilmatakka, varaava takka?
  • Saanko asentaa itse?
  • Lattian kantavuus ?

Kun sitten käyt näitä asioita perusteellisesti läpi ammattitaitoisen myyjän kanssa, tulet olemaan hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

1. Lämmittäjä vai sisustuksellinen elementti?

Tulisijan muotoilu on monelle kaikista tärkein valintakriteeri. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että tulisijan ensisijainen tehtävä on tuottaa lämpöä. Miten paljon lämpöä siis tarvitset?

Tavallisessa, suhteellisen hyvin eristetyssä omakotitalossa lämmitystarve on n. 60-70 W/m2. Tähän vaikuttaa moni asia esim. huonekorkeus ja ikkunoiden määrä ja koko.

Mikäli sinulla on 100 m2:n talo, voit teoriassa lämmittää koko talon 5 kW:n tulisijalla.

Suosittelemme että ensin selvität lämmöntarpeen, niin voit sulkea pois sekä liian pienitehoiset että liian tehokkaat vaihtoehdot. Tämän jälkeen muotoilu ja hinta ratkaisee.

2. Lämmitysteho?

Se ei yksin riitä että tiedät minkä kokoinen talosi on. Tulisija palvelee ensisijaisesti sitä tilaa, mihin se on sijoitettu. Moderni talo on usein hyvin avara, ja varsinkin olohuone saattaa olla hyvin korkea. Sellaiseen tilaan mahtuu hyvinkin paljon lämpöä. Jos kyseessä on vanhempi talo, siinä on usein paljon väliseiniä, jotka estävät lämmön leviämisen.

Jälleenmyyjillämme on hyvä kokemus näistä asioista. Suosittelemme että otat talon pohja- ja leikkauspiirustukset mukaan, kun käyt heillä tutustumassa tuotevalikoimaan.

3. Tulisijan sijoittaminen

Tulisijan paikka talossa vaikuttaa merkittävällä tavalla lämpöhyötyyn. Pieni takkahuone saunan yhteydessä on ollut suosittu, mutta lämpö yleensä jää siihen yhteen huoneeseen. Parhaan lämpöhyödyn saa yleensä sijoittamalla tulisijan mahdollisimman keskelle taloa. Silloin hormikin osuu lähelle harjaa, mikä on suositeltavaa.

4. Savuhormin kunto

Lähes kaikki tulisijoihin liittyvät toimintaongelmat liittyvät savupiippuun tai korvausilmaan. Savukanava saattaa olla liian ahdas, tai rapautunut ja huonokuntoinen. Savukanavan halkaisijan tulisi olla hiukan suurempi kuin tulisijan liitosputken halkaisija.  Mikäli piippu on vanha ja rapautunut, se voidaan saneerata joko asentamalla sinne haponkestävä sisäputki tai hormin massauksella. Mikäli olet epävarma savukanavien sopivuudesta ja kunnosta, saat jälleenmyyjiltämme asiantuntevaa apua.

Ei ole savupiippua, mutta takantarve on akuutti?

Ratkaisu on päältäliitos ja teräspiippu. Se on yleensä jälkiasennettavissa kaiken tyyppisiin takkoihin, ja sopii sekä uusiin että olemassa oleviin taloihin ja kattomateriaaleihin, eikä painokaan muodostu ongelmaksi.

5. Kamiina, kiertoilmatakka, varaava takka

Varaava takka on loistava valinta isoon maalaistaloon, varsinkin jos vietetetään paljon aikaa kotona, ja on mahdollisuus poltaa 1-2 pesällistä puita hyvinkin säännöllisesti lämmityskaudella. Nykyaikaiseen taloon, vapa-ajan asuntoon, lasiterassiin, ja urbaaniin ympäristöön sopii kenties paremmin kamiina tai kiertoilmatakka. Se vie vähän tilaa, se ei vaadi lattian vahvistamista, se luovuttaa lämpöä välittömästi ja takkatuli näkyy komeasti suurten lasien takaa. Modernin polttotekniikan ansiosta se palaa hitaasti ja hallitusti, mutta kuitenkin erittäin puhtaasti.

6. Saako asentaa itse?

Saa toistaiseksi. Suomessa ei ole määritelty, kuka voi asentaa tulisijan. Teräshormin asennus vaatii sen sijaan ammattitaitoa. Suurin osa jälleemyyjistämme pystyy tarjoamaan kattavan asennuspalvelun.

7. Lattian kantavuus?

Mikäli takan ja hormin paino on alle 300 kg, ei lattiaan normaalisti tehdä vahvistusta, ja jos kyseessä on maavarainen betonilattia, paino voi yleensä olla ainakin 400 kg.

Vertaile ja valitse!

Näillä neuvoilla olet jo hyvin perehtynyt takkahankintaan liittyvissä asioissa. Voit selata kattavan tulisijavalikoimamme ja käydä vierailemassa lähimmän jälleenmyyjän luona saadaksesi hyvää palvelua ja hyvän tarjouksen.

Katso meidän kamiinat ja takat