Kädet lämpenevät takalla

Mikä takka lämmittää parhaiten?

Takka tai kamiina kotona tai mökillä luo tunnelmaa, vähentää stressiä ja ennen kaikkea säästää lämmityskuluissa, nyt kun sähkön hinta on korkealla. Miten osaat valita omiin lämmitystarpeisiisi parhaiten sopivan tulisijan?

Nainen istuu takan edessä illalla

Mikä lämmöntarve sinulla on?

Haluatko puilla lämpiävän tulisijan pääasiassa tunnelman luomiseksi? Haluatko sytyttää tulisijan kovilla pakkasilla ja säästää sähköä? Vai haluatko takan olevan huoneen ja asunnon ensisijainen lämmönlähde? Ja kuinka suuren huonealan haluat lämmittää? Meillä on laaja valikoima kamiinoja, takkoja ja takkasydämiä voidaksemme täyttää monenlaisia tarpeita. Myyjiltämme saat apua tarpeitasi parhaiten vastaavan tulisijan valintaan. Ennen käyntiä lähimmässä myymälässä on kuitenkin hyvä miettiä, mitä tarvitset.

Tiedätkö jo, minkä kamiinan tai takan haluat? Ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjään!


Kun alat miettiä, mihin tarpeeseen tulisija tulee, voi olla hyvä ottaa selvää, minkä tyyppistä lämpöä tulisijat tuottavat:

Kamiina, joka antaa säteilylämpöä – tulisija lämpenee nopeasti

Useimmat kamiinat antavat säteilylämpöä enemmän tai vähemmän. Säteilylämpö on lämpöä, joka lämmittää nopeasti ilman (ja kylmät ihmiset) takan ympärillä. Hehkulämpöä tuottavissa tulisijoissa itse tulisijasta tulee erittäin kuuma eikä se silloin voi olla lähellä tulenarkoja seiniä tai kalusteita. Tämä lämpötyyppi sopii hyvin huoneisiin, joissa on suuri kattokorkeus, vetoisiin taloihin tai jos haluat tulisijasta nopeasti ja suoraan lämpöä.

Vinkki!
Tuuletin voi olla hyvä ratkaisu kylminä päivinä levittämään lämpöä huoneessa, jolloin sisälämpötilasta saadaan mukavan tasainen.

Säteilylämpöä kamiinasta
Säteilylämpöä kamiinasta

Konvektiotakka – levittää lämpöä huoneeseen

Konvektiolämpöä ja säteilylämpöä tuottavan tulisijan suurin ero on sivuseinät. Konvektiotakassa on tulipesän sivuilla levyt, jotka mahdollistavat ilman kiertämisen. Kylmä ilma vedetään ilmavälien läpi, jolloin lämmin ilma lämpenee kanavissa levyjen välissä ennen kuin se nousee ja häviää tulisijan yläosassa olevista venttiileistä. Tämän ansiosta lämmin ilma kiertää, nousee ja levittäytyy ympäri huonetta ja painuu asteittain alaspäin huoneessa, kun ilma lämpenee. Tämä ei lämmitä yhtä nopeasti kuin säteilylämpö, mutta levittäytyy tasaisesti koko huoneeseen. Tämä prosessi saa aikaan sen, että itse tulisija ei juurikaan lämpene ja se on siten helpompi sijoittaa sisustukseen kuin säteilylämpöä tuottava tulisija.

Konvektiolämpöä kamiinasta
Konvektiolämpöä kamiinasta

Tämän tyyppinen kamiina sopii hyvin, jos puilla lämmittäminen on asunnon päälämmönlähde talviaikaan – jos katto ei ole kovin korkea eivätkä kalusteet estä lämmön leviämistä.

Useimmissa kamiinoissamme ja takoissamme (muun muassa Jøtul F 483 -kamiinassa) olemme yhdistäneet säteily- ja konvektiolämmön taloihin, joissa ei ole palonkestäviä seiniä. Tämän ansiosta takka voi olla lähellä seinää ja se takaa mukavan sisälämpötilan.


Vuolukivitakka Jøtul FS 175

Vuolukivitakat ja muut varaavat kamiinat

Sen lisäksi, että voit päättää, millaista lämpöä haluat, voit myös tutustua erilaisiin varaaviin kamiinoihin siten, että saat hyödynnettyä lämmön mahdollisimman hyvin. Sekä vuolukivitakka että kamiina, jossa on päällä lämmönvaraus, on tulisija, joka antaa pitkään lämpöä sen jälkeen, kun viimeisetkin puut ovat palaneet.

Varaavat takat ja kamiinat antavat pitkään lämpöä sen jälkeen, kun viimeisetkin puut ovat palaneet.

Mukavaa lämpöä vuolukivitakalla

Vuolukivitakat lämmittävät tasaisesti, pehmeästi ja miellyttävästi ja antavat pitkään lämpöä. Mitä enemmän vuolukiveä – sitä enemmän lämpöä voit varata. Lämpötila ei silloin nouse ja laske edestakaisin – ja saat tasaisemman lämmön. Massiivinen vuolukivitakka on yleensä lämmin muutaman tunnin kuluttua ja se voi levittää lämpöä jopa kaksitoista tuntia sen jälkeen, kun tuli on sammunut.

Vuolukivitakka Jøtul FS 162 Advance

Takka, jossa sisäänrakennetut varaavat kivet

Jos valitset kamiinan, joka voi varata lämpöä, voit lisätä siihen päälle lämmönvaraajakiviä (kuten Jøtul FS 162 Advance -kamiinassa). Kivet varaavat lämpöä kamiinasta. Usein tällaisissa kamiinoissa on päällä venttiili – kun se on kiinni, tulisija pitää lämmön sisällään siten, että kivet lämpenevät. Kun puut ovat palaneet, voit avata venttiilin ja päästää varastoidun lämmön ulos huoneeseen. Tällöin kamiina voi lämmittää jopa kaksitoista tuntia sen jälkeen, kun takka on sammunut.

Kun puut ovat palaneet, voit avata venttiilin ja päästää varastoidun lämmön ulos huoneeseen.


Älä päästä lämpöä karkaamaan piipusta

On hyvä tietää, että jos vaihdat vanhan ei puhtaasti polttavan kamiinan uuteen puhtaasti polttavaan, saat tulisijan, joka antaa paljon lämpöä halkoa kohden. Erityisesti silloin, jos asetat takkasetin avotakkaan – silloin käyttöaste voi nousta jopa 80%! Silloin sinulla on ekonominen, ympäristöystävällinen ja turvallinen tulisija, joka antaa sinulle silti mahdollisuuden nauttia kauniista liekeistä suuren lasin läpi.

Lue lisää avotakkaan tarkoitetuista takkaseteistä

Ennen/jälkeen kuva avotakasta, jossa takkakasetti Jøtul C 400 Panorama
Ennen/jälkeen kuva avotakasta, jossa Jøtul C 400 Panorama -takkasetti

Miten suuri kamiina sinulla pitää olla?

Saatat ajatella, että suurin takka lämmittää eniten – mutta se ei välttämättä ole paras valinta sinulle ja sinun takkaprojektillesi. Asunnon lämmitystarve riippuu siitä, miten hyvin talo on eristetty, minkä tyyppinen asunto on, kuinka suuret ikkunat ovat ja millaisessa ilmastossa talo sijaitsee. Jos pieneen tilaan hankitaan iso takka, siinä joudutaan polttamaan vain vähän puuta kerralla, mikä on tehotonta ja nokeaa luukun lasin helposti. Suosittelemme, että mittaat lämmitettävän pinta-alan ja kerrot sen lähimmälle jälleenmyyjällesi, jotta hän voi auttaa sinua mahdollisimman hyvin tarpeisiisi sopivan takan valinnassa.

Lue lisää takan koon valinnasta

Kädet osoittavat iPadia talon huonejakaumataulukolla.

Suosituksemme

Koska takkoja ja kamiinoita on markkinoilla valtava määrä suosittelemme, että keskustelet lähimmän jälleenmyyjäsi kanssa ja kerrot lämmöntarpeesi, minkä tyylisen tulisijan haluat, huoneen pinta-alan ja asunnon tyypin – jotta voit saada apua unelmiesi takan hankintaan. Löydät valikoimastamme taatusti takan tai kamiinan, joka sopii tarpeisiisi, haluat sitten varaavan tulisijan tai ei – levittämään lämpöä ja tunnelmaa monta vuotta eteenpäin.