Kädet osoittavat iPadia Jøtul-luettelolla

Miten ison takan tarvitsen?

Puu on fiksu ja taloudellinen lämmitysmateriaalia ankarille pakkasjaksoille. Lisäksi takassa tai kamiinassa rätisevä tuli luo viihtyisää tunnelmaa. Eri malleja ja vaihtoehtoja on loputtomasti. Miten niistä osaa valita omiin tarpeisiinsa parhaiten sopivan takan tai kamiinan?

Valitse lämmitystarpeisiisi sopiva takka

Takka tai kamiina kannattaa ehdottomasti valita lämmitystarpeen mukaan. Näin saat parhaiten ja tehokkaimmin lämpöä tuottavan mallin. Kokemuksemme mukaan ihmiset kiinnittävät liikaa huomiota takan ulkonäköön tai valitsevat tehokkaimman mallin. Näin voi päätyä ostamaan lämmönlähteen, joka ei täytä asunnon lämmitystarpeita tai sovi käyttötarkoitukseensa. On myös hyvä pitää mielessä, että nykyaikaiset asunnot ovat hyvin eristettyjä, jolloin takan lämpötehon merkitys on pienempi kuin vanhassa vetoisessa talossa.

”Asunnon lämmitystarve riippuu siitä, miten hyvin talo on eristetty, minkätyyppinen asunto on, mikä ikkunoiden pinta-ala on ja millaisessa ilmastossa talo sijaitsee.”

Takan valintaan vaikuttaa monta eri tekijää

Asunnon lämmitystarve riippuu siitä, miten hyvin talo on eristetty, minkätyyppinen asunto on, mikä ikkunoiden pinta-ala on ja millaisessa ilmastossa talo sijaitsee.

Hyvä nyrkkisääntö on, että nykyaikaisissa asunnoissa ja matalaenergiataloissa riittää takka tai kamiina, jonka lämmitysteho on 20 W/m2, kun taas vanhassa talossa lämmitystehon pitää olla 50–80 W/m2. Jos asut kylmällä alueella ja talosi on vanha ja huonosti eristetty, tarvittava lämmitysteho voi olla jopa 100 W/m2.

Tulisijan lämmitysteho sekä se, minkä verran lämpöä ja viihtyisyyttä jokaisella polttopuulla saadaan, riippuvat tulipesän koosta. Jos pieneen ja hyvin eristettyyn tilaan hankitaan liian iso takka tai kamiina, siinä joudutaan polttamaan vain vähän puuta kerralla, mikä on tehotonta ja nokeaa luukun lasin helposti.

 

Ohjeet uuden takan hankintaan

Pieni tila – pieni tulisija

Takkatulesta voi nauttia, vaikka tilaa olisikin vähän. Valikoimassamme on useita malleja pieniin tiloihin. Esimerkiksi Jøtul F 105 on pieni kamiina, joka sopii pieneen tilaan. Se polttaa tehokkaasti ja huomattavasti pienemmällä teholla kuin muut vastaavat. Se tuottaa miellyttävää lämpöä ja kuluttaa puuta säästeliäästi.

Jälleenmyyjämme auttavat sinua löytämään unelmatakkasi

Koska lämmitystarpeeseen vaikuttavia tekijöitä on paljon, suosittelemme kääntymään jälleenmyyjämme puoleen. Heiltä saat apua tarpeitasi parhaiten vastaavan tulisijan valintaan. Ennen yhteydenotto on kuitenkin hyvä miettiä, mitä tarvitset. Tärkein kaikista: Kuinka suuri huoneala on lämmitettävä, ja miten hyvin lämpö pysyy sisällä?

 

Etsi lähin jälleenmyyjä