Nainen etsii takkaa verkossa

Kannattako valita takka vai kamiina?

Laajasta valikoimastamme löydät taatusti omiin tarpeisiisi ja haaveisiisi sopivan kamiinan tai takan. Millainen takka kannattaa valita? Entä mitä eroa on takalla ja kamiinalla? Mitä ovat takkasydän, takkakasetti ja elementtitakka? Esittelemme kaikki vaihtoehdot ja helpotamme valinnan tekemistä.

Tutustutaan ensin markkinoilla oleviin takka- ja kamiinatyyppeihin

Jøtul F 232 musta puuhella skandinaaviseen olohuoneeseen

Kamiina ja takka – vie vähän tilaa ja lämmittää nopeasti:

Aiemmin tulisijat olivat täysin umpinaisia, eikä tulta näkynyt. Useimpien nykyisten tulisijojen etuosa on lasia. Joissakin malleissa on lasia myös sivuilla, jotta tuli näkyy moneen suuntaan. Näitä kutsutaan tavallisesti kamiinoiksi tai takoiksi. Kamiina vie vähän tilaa, on helppo liittää savuhormiin ja se alkaa lämmittää tilaa nopeasti.

 

Katso kaikki kamiinat

 

Äiti istuu keittiössä takan edessä Jøtul I 620 F

Takkasydän – suunnittele oma takkasi:

Takkasydän on ikään kuin kokonainen tulipesä, jossa usein on leveä luukku. Takkasydän sijoitetaan seinän eteen ja muurataan takaksi, jonka ulkonäön voit valita itse. Voit valita takkaan esimerkiksi puusäiliön, sileän pinnan tai rouhean pinnan tai maalauksen valitsemallasi värillä. Takkasydän sopii myös avotakkaan. Takkasydämien valikoimassamme on eri kokoja, ja voit valita verhoukseen yhden, kaksi tai kolme lasia. Näin saat juuri omaan sisustukseesi sopivan takkakokonaisuuden.

 

Katso kaikki takkasydämet

”Valitsemasi takka tai kamiina ei ole vain sisustusta täydentävä elementti, vaan se luo miellyttävää lämpöä kotiisi vuosiksi eteenpäin.”

Jøtul FS 520 FRL valkoinen takka valoisaan skandinaaviseen olohuoneeseen

Elementtitakka on aikaa ja rahaa säästävä pakettiratkaisu:

Niitä malleja, joissa takkasydän on asennettu valmiiksi runkoon, kutsumme elementtitakoiksi. Elementtitakka on valmis paketti, joka sisältää takkasydämen, yksi, kaksi tai kolme lasia ja verhouksen.

Elementtitakka on aikaa ja rahaa säästävä vaihtoehto, kun et halua hankkia muurattavaa takkaa. Se vie myös vähemmän tilaa ja on siten helpompi sijoittaa sekä tuottaa lämpöä tehokkaasi. Elementtitakkaan on saatavilla puusäiliö, erilaisia peltejä ja sen voi maalata halutun väriseksi heti asennuksen jälkeen.

 

Katso kaikki elementtitakat

Jøtul C 400 Panorama takkakasetti asennettuna avolouhokseen

Takkakasetti on täydellinen ratkaisu avotakkaan:

Takkakasetti on tarkoitettu asennettavaksi olemassa olevaan avotakkaan. Takkakasettimme on joustava ja helppo asentaa. Sen avulla avotakasta tulee nopeasti tehokas ja puhtaasti polttava tulisija. Avotakan lämpö ei enää mene harakoille, vaan takka tuottaa tehokkaasti lämpöä, ja jokaisen klapin hyötysuhde voi nousta jopa 80 %. Tuli näkyy ison lasiluukun läpi ja luo viihtyisää tunnelmaa.

 

Katso kaikki takkakasetit

Millainen kotisi lämmitystarve on?

Se, millainen ratkaisu kannattaa valita, riippuu luonnollisesti siitä, millaiset tarpeesi ovat. Tuleeko tulisijasta asunnon ensisijainen lämmitysratkaisu? Vai tuleeko se enemmän tunnelmaa luovaksi osaksi sisustusta? Vai molempia?

Tulisija tuottaa runsaasti lämpöä. Siksi sen kapasiteetti (eli koko) pitää valita lämmitystarpeen ja lämmitettävään tilan koon mukaan. Jos takan tai kamiinan on tarkoitus vain luoda hyvää ja rentoa tunnelmaa, sen ei tarvitse olla iso.

Jos takkaa tai kamiinaa tarvitaan lämmittämiseen, on ensin mitattava lämmitettävä huoneala. Lisäksi tulisijan valintaan vaikuttaa se, miten hyvin talo on eristetty. Hyvä nyrkkisääntö on seuraava:

  • Ennen vuotta 1960 rakennettujen asuntojen arvioitu lämmitystarve on 80 W/m2
  • 1960–1990-luvuilla rakennettujen asuntojen arvioitu lämmitystarve on 60 W/m2
  • Uusien, hyvin eristettyjen asuntojen arvioitu lämmitystarve on 30 W/m2

Laskelma näyttää tältä:

  • Jos lämmitettävänä ovat vanhassa talossa sijaitseva olohuone ja keittiö, joiden pinta-ala on 70 m2, tulisijan tehon tulee olla 5600 wattia (70 m2 x 80 W).
  • Jos samankokoiset olohuone ja keittiö sijaitsevat keskimmäisen esimerkin mukaisessa talossa, tulisijan tehon tulee olla 4200 wattia (70 m2 x 60 W).
  • Vastaavasti uudessa talossa tarvitaan tulisija, jonka teho on 2100 wattia (70 m2 x 30 W).

Valitse lämmitystarpeitasi ja sisustustasi vastaava takka tai kamiina

Jøtulin takka tai kamiina luo kotiin viihtyisää tunnelmaa ja on ympäristöystävällinen tulisija ja myös käyttökustannuksiltaan edullinen. Sen tulee myös sopia sisustukseen ja lämmitystarpeeseen sekä korostaa kotisi tyyliä. Siksi Jøtul on luonut erilaisia takkoja ja kamiinoja: pieniä ja isoja, kapeita ja leveitä, pyöreitä, mustia ja valkoisia. Yhteistä niille kaikille on, että ne ovat markkinoiden tehokkaimpia puutulisijoja, joiden suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota ulkoasuun, innovatiivisuuteen ja helppokäyttöisyyteen.

Ne tarjoavat sinulle hyvät lähtökohdat unelmiesi takan tai kamiinan etsintään. Jälleenmyyjämme auttavat sinua valintojen tekemisessä alusta loppuun asti.

 

Etsi lähin jälleenmyyjä