Jøtul F 373 Advance nokea takalasin päällä

Miksi takka nokeentuu?

Iso osa takan tai kamiinan viehätyksestä on siinä, että tulen näkee lasipintojen läpi. Siksi on ikävää, jos lasiin kertyy näkyvyyttä haittaavaa nokea. Selitämme, mistä nokeentuminen johtuu, ja kerromme, miten estätä nokeentumista.

Tästä syystä lasit nokeentuvat

Jos takan lämpötila on liian alhainen, nokea ja tervaa voi kertyä tulipesään ja takan lasiin. Syynä on yleensä kosteat polttopuut tai heikko veto.

Käytä kuivaa puuta

Kostea puu laskee kamiinan tai takan lämpötilaa, jolloin palaminen on heikkoa ja syntyy nokea. Tuoretta puuta pitää varastoida vähintään puolesta vuodesta vuoteen, ennen kuin se on riittävän kuivaa. Puuta pitää myös säilyttää siten, ettei sen laatu heikkene. Mitä kuivempaa puu on, sitä enemmän lämpöä se tuottaa! Puu on riittävän kuivaa, kun sen kosteus on alle 20 %. Jos takassa poltetaan puuta, jonka kosteus on yli 20 %, kosteus kasvattaa noki- ja hiukkaspäästöjä jopa 10–30-kertaisiksi.

Käsin tartunta kuivalle puulle

Kosteuden voi selvittää monella tavalla:

  • Tarkimmin sen voi selvittää kosteusmittarilla.
  • Voit myös lyödä kahta klapia yhteen. Jos kuuluva ääni on kirkas, vähän samanlainen kuin pesäpallomailan osuminen palloon, puu on todennäköisesti kuivaa. Jos ääni on kumea, puu on liian kosteaa.
  • Levitä käsitiskiainetta klapin toiseen päähän ja puhalla toisesta päästä. Jos toiseen päähän muodostuu kuplia, puu on kuivaa.

Hyvä ilmanvaihto ehkäisee nokeentumista

Kun sytytät takkaan tulen, on tärkeää huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta heti alusta alkaen. Klapien on tärkeää olla kuivia ja pieniä ja peltien on oltava täysin auki.

Käsi, joka säätelee tulisijan ilmansyöttöä

Kun tuli on syttynyt, kamiinan tai takan luukku kannattaa jättää raolleen muutamaksi minuutiksi, jotta se syttyy kunnolla. Näin tulen lämpötila nousee nopeasti korkeaksi, tuli palaa puhtaasti ja päästöt ovat puhtaita. Näin nokea muodostuu vähemmän.

Jos tuli ei tahdo syttyä huonon vedon vuoksi, lue nämä vinkit.

Kuinka sytytä takka

Sytytä päältä!

Sytytyspaikka vaikuttaa myös siihen, miten paljon nokea ja hiukkasia syntyy ja palaako tuli ihanteellisesti. Ympäristöystävällisin tapa sytyttää tuli on sytyttää päältä. Näin tuli saa paremmin ilmaa, jolloin ensimmäiset puut palavat pidempään ja paremmin.

 

Kuinka ampua takassa

 

Ilmapuhallus pitää takan lasit puhtaana

Tiesitkö, että monissa takka- ja kamiinamalleissamme on ilmapuhallusjärjestelmä ja pinnoitetut lasit, mikä auttaa pitämään lasit puhtaana? Jos laseihin kaikesta huolimatta kertyy nokea, ne saa tavallisesti puhtaaksi polttamalla lyhyen aikaa voimakasta tulta. Kuumuus ja ilmapuhallusjärjestelmä polttavat pois lasiin kiinnittyneen noen.

Näin puhdistat takan lasit

Jos takan lasipintoihin jää nokea, se on helpointa ja ympäristöystävällisintä puhdistaa paperilla.

 

Katso takan puhdistusohjeet oppaastamme