Lasiluukun puhdistaminen

Vaihe vaiheelta tahraton takka

Tässä saat meiltä muutaman vihjeen, miten pidät kaminaasi puhtaana, jotta tuli näkyy mahdollisimman kauniisti. Tulet huomaamaan, että puhdas tulisija on tärkeä viihtyvyytesi ja tyytyväisyytesi kannalta.

Isot lasiluukut ovat tulisijoissa yleistyneet, ja monen ihmisen suurin nautinto on istua kamiinan edessä kuuman juoman kanssa ja nauttia takkatulen loimussa. Tämä elämys ei ole läheskään niin täydellinen, mikäli takkaluukun lasi on nokeentunut.

Tarvitset näitä, kun alat puhdistamaan lasin:

  • Kumihanskat
  • Sanomalehtipaperia
  • Hiukan vettä
  • Ämpärin

Puhdistusvälineet

Hyvin yksinkertaisilla välineillä tulet siis toimeen - se on siis helppoa ja halpaa.

Miten voit ehkäistä lasin nokeentumisen?

Nokeentumisen syynä on, että polttopuut eivät ole riittävän kuivat, veto on säädetty liian alhaiseksi tai tulisija ei saa riittävästi korvausilmaa. Pitää siis ehdottomasti varmistaa, että nämä asiat ovat kunnossa.

Jøtul näyttää miten tulisija sytytetään oikeaoppisesti.

Nokipalon vaara

Noen muodostuminen ei ole pelkkä visuaalinen haitta, sillä mikäli savupiippuun muodostuu liikaa nokea, nokipalon todennäköisyys kasvaa. Nuohous pitää tehdä säännöllisesti; sisäministeriö on säätänyt nuohoukselle vähimmäismäärävälit.

Luukkulasin puhdistus

Tämä on kaikista helpoin ja halvin puhdistustapa:

  1. Kostuta palloksi rutistettua paperia ja ota siihen vähän tuhkaa tulipesästä. Hankaa sillä sitten luukun lasia.

    Ota kostutettuun paperiin hieman tuhkaa

     
  2. Pyyhi uudella paperilla, toista tarvittaessa useamman kerran. Voit tietysti käyttää myös mikrokuituliinaa.

    Lasiluukun puhdistaminen

On muitakin puhdistusmenetelmiä:

  • Kaikki Jøtulin tulisijat toimivat niin sanotulla «ilmahuuhtelu»-periaateella, joka auttaa pitämään tulisijan lasit puhtaina. Jos laseihin kertyy nokea, yleensä auttaa, kun poltetaan puita kunnon tulella hetken aikaa, niin lämpö ja ilmahuuhtelu yhdessä auttavat pääsemään eroon laseihin tarttuneista nokihiukkasista.
  • Mikäli lasiin on tarttunut vaikeasti irrotettavaa tervamaista likaa, saatavana on erilaisia lasinpuhdistusaineita. Näitä ei saisi kuitenkaan ruiskuttaa takan maalatuille pinnoille, koska pintoihin voi tulla värisävyeroja.

    Lasin puhdistusaine

     
  • Emme suosittele terävien lastojen tai vastaavien raaputustyökalujen käyttämistä.

Tuhkan poistaminen tulipesästä

  • Monet tyhjentävät tuhkan tulisijasta liian usein. Tulisijan pohjalle kannattaa kuitenkin jättää tuhkakerros. Se eristää ja suojaa tulipesän pohjaa tulen kuumuudelta. Monien mielestä on myös helpompi sytyttää tulisija, kun jäljellä on joitain hiiltyneitä kekäleitä. Tuhkassa ei ole enää mitään palavaa, vaan se sisältää pääasiallisesti erilaisia mineraaleja.

    Tuhkaa tulipesässä

     
  • Koska tuhka on hyvää eristemateriaalia, sen joukossa voi olla hehkuvia kekäleitä monta tuntia ja jopa monta päivää sen jälkeen, kun tuli on sammunut. Kun tyhjennät pois tuhkaa, se kannattaa tyhjentää kannelliseen astiaan – jotka molemmat ovat metallia. Anna sen sitten olla, kunnes olet täysin varma siitä, ettei tuhkan joukossa ole hehkuvia hiiliä. Tuhkaa ei voi kompostoida, mutta sitä voi käyttää lannoitteena, koska tuhka on peräisin puhtaasta, käsittelemättömästä puusta. Tuhkan voi myös heittää roskien joukkoon.

Kamiinan ulkopintojen puhdistus

Hyvän tuloksen saa yleenä aikaiseksi pyyhkimällä kuivalla mikrokuituliinalla

Mikäli perusteellisempi puhdistus on välttämätön, pitää ottaa huomioon, miten tulisija on pinnoitettu

  • Mikäli tulisija on maalattu, pitää olla varovainen, ettei maalipintaan synny naarmuja. Älä siis käytä hankaavia puhdistusaineita, ja käytä mahdollisimman vähän vettä. Valurautaosiin syntyy herkästi ruostepilkkuja.

    Maalipintainen kamiina

     
  • Emalipintainen tulisija kestää käytännössä kaikki puhdistusmenetelmät. Pinnoite on erittäin kova ja kiiltävä, voit käyttää sekä harjaa että vettä.

    Emalipintainen kamiina

     
  • Vuolukivipintaiset takat voidaan pestä pesusienellä. Käytä lämmintä vettä ja astianpesuainetta.

    Vuolukivipintainen kamiina

Jøtul suosittelee myös takan tarkistamista ja huoltoa kerran vuodessa

Tulipesän sisällä olevat liekkipellit ovat kulutusosia. Niiden kunto pitää arvioida vuosittain. Mikäli niissä esiintyy halkeamia tai rapautumisia, pitää harkita niiden vaihtamista uusiin.

Liekkipellit

Arinan ja tulipesäpohjan kunto pitää arvioida, sekä luukun tiivisteet. Kuluneet tiivisteet pitää vaihtaa.

Lasin tiivisteet

 

Katso meidän puhtaasti polttavat tulisijamme