Jøtul F 163 musta puuhella pääsiäissisustettuna

Näin Norjassa vietetään pääsiäistä

Norjalaiset rakastavat pääsiäistä! Vuonokansan pääsiäisenviettoon kuuluvat mukavat hetket takkatulen ääressä, suklaan syöminen, perheen kanssa vietetty aika, mökkeily ja yleinen rentoutuminen. Kuulostaako mukavalta? Meidän ohjeillamme sinäkin voit viettää pääsiäistä norjalaisten tapaan!

Vihdoinkin pääsiäinen! Nämä keltaiset juhlapyhät merkitsevät norjalaisille mukavaa yhdessäoloa, jota onkin kaivattu talven pimeiden ja kylmien kuukausien jälkeen. Jos haluat viettää pääsiäistä norjalaisten tapaan, tee näin:

Lämmintä tunnelmaa takkatulen ääressä

Takka kuuluu tietenkin listamme kärkeen. Lähes 1,2 miljoonassa norjalaisasunnossa on takka tai kamiina, jotka ovat pääsiäisen aikaan tiheässä käytössä. Takkatuli luo rauhallista ja mukavaa tunnelmaa, mikä sopii loistavasti pääsiäiseen. Tulen loimutessa voi viettää peli-iltaa, lukea, katsoa elokuvia ja sarjoja, laittaa ruokaa ja käydä keskusteluja sohvalla. Takkatulen sytyttäminen on eräänlainen merkki siitä, että loppuilta vietetään rauhallisissa tunnelmissa.

Mökkeilyä norjalaisittain

Mökkeily on norjalaisilla verissä, ja mökillä aikaa vietetään suvun kesken. Norjalaisille mökki on paikka, jossa viivytään koko perheen kanssa pitkiäkin aikoja, siellä ei vain piipahdeta syömässä päivällistä ja juomassa kahvit. Mökillä tehdään paljon käsin: vesi kannetaan purosta tai joesta, rakennetaan aitaa yhdessä, sytytetään tuli takkaan ja patikoidaan. Puitteet ovat tyypillisesti kotia yksinkertaisemmat, ja mökki sijaitsee usein luonnonkauniilla paikalla ja on ollut suvun omistuksessa useiden sukupolvien ajan.

Mökille lähdettäessä arkihuolet ja velvollisuudet jäävät taakse. Mökki onkin monelle paikka, jossa voi tehdä juuri sitä mitä itse haluaa miettimättä toisten odotuksia.

Jos sinulla ei ole mökkiä, voit luoda mökkitunnelmaa kotiisi: Ota vapaata kaikista velvoitteista ja omista kokonainen viikonloppu itsellesi ja asioille, joista pidät.

Retkeilyä

Koska moni norjalainen lähtee pääsiäisenä tunturiin hiihtämään tai laskettelemaan, nämä aktiviteetit ovat olennainen osa pääsiäisen mökkielämystä. Kimaltelevat lumihuippuiset tunturit, täydellinen hiihtokeli, eväinä suklaata ja kuumaa kaakaota – näistä aineksista syntyy täydellinen pääsiäisen hiihtoretki. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä yksi järkevän tunturissa liikkujan tärkeä sääntö: käänny takaisin ajoissa – ei ole häpeä jättää retkeä kesken. Kun toimit näin, pitkä hiihtolenkki kevätauringossa on ehkä parasta elämässä. Den Norske Turistforening ja Norjan Punainen Risti ovat laatineet järkevän tunturissa liikkumisen säännöt (Fjellvettreglene), joiden tarkoituksena on ehkäistä tunturissa tapahtuvia tapaturmia ja onnettomuuksia.

  1. Suunnittele reitti ja kerro se muille.
  2. Sovita reitti omiin taitoihisi ja olosuhteisiin.
  3. Ota huomioon sää- ja lumivyöryvaroitukset.
  4. Varaudu huonoon säähän ja kylmään lyhyilläkin vaelluksilla.
  5. Ota mukaan välttämättömät välineet, jotta pystyt auttamaan itseäsi ja muita.
  6. Tee turvallisia reittivalintoja. Opettele tunnistamaan lumivyöryjen ja kantamattoman jään riskit.
  7. Käytä karttaa ja kompassia. Ole aina selvillä sijainnistasi.
  8. Käänny takaisin ajoissa – ei ole häpeä jättää retkeä kesken.
  9. Hakeudu tarvittaessa suojaan säästääksesi voimiasi.

Jos lunta ja hiihtokelejä ei ole, patikointi ja pyöräily ovat mainioita vaihtoehtoja. Tärkeintä on kuitenkin käyttää retkellä runsaasti aikaa. Varaa taskuun suklaata, termokseen kaakaota ja ota hyvä kaveri seuraksi, niin kotipääsiäisestä tulee yhtä hyvä kuin mökkipääsiäisestä.

Toivomme kaikille oikein hyvää pääsiäistä!

Innostuitko viettämään pääsiäistä norjalaiseen tapaan? Siihen kuuluvat rentoutuminen, mukava yhdessäolo, patikointi luonnossa tai kaupungilla, hyvä ruoka – ja ennen kaikkea takkatuli! Tuottaako tulen sytyttäminen sinulle vaikeuksia? Toimi vaiheittaisen ohjeemme mukaan – hyvää pääsisäistä!

Sytytysohjeet