Mies ja nainen istuvat puuhellan edessä Jøtul F 373 Advance olohuoneessa

Vinkkejä paremman sisäilman saamiseksi puita poltettaessa

Monella on kokemusta siitä, miten ikävältä tuntuu, kun takasta tai kamiinasta tulee savua sisään. Paitsi että sisäilma kärsii, savun haju tarttuu myös kalusteisiin ja vaatteisiin. Hengitystieoireisille ja allergisille huono sisäilma on elämänlaatua heikentävä tekijä. Tiesitkö, että sisäilmaa voi parantaa monella tavalla?

Puhdista takka sisältä ja ulkoa

Noki ja kiinni palanut savu voivat ärsyttää silmiä, limakalvoja ja hengitysteitä. Siksi takan sisä- ja ulkopintojen puhdistus voi parantaa sisäilman laatua.

Mies puhdistaa puuhellaa Jøtul F 233 tuhkalla ja vedellä

Takan ja kamiinan sisä- ja ulkopintojen puhdistukseen kannattaa käyttää tuhkaimuria. Tavallinen pölynimuri ei pysty suodattamaan hienojakoista tuhkaa, ja imurointiin voi liittyä myös tulipalon riski, jos tuhka on kuumaa.

Lue lisää vinkkejä takan puhdistukseen

Tuleeko sisään savua, kun lisäät puita?

Savun sisääntulo voi johtua monesta syystä. Kerromme tässä useita vinkkejä, joilla voit estää takkaa tai kamiinaa savuttamasta sisälle. Kun lisäät puita, avaa luukku varovasti. Silloin takassa tai kamiinassa oleva paine ehtii tasaantua, eikä savua tule sisään. Jos luukusta tulee silti savua, syynä voi olla huoneessa vallitseva alipaine, tuuliolosuhteet tai viallinen savupiippu.

Käsi, joka avaa takkaluukun puukiukaan Jøtul F 373 Edistä varovasti

Hyvä ilmanvaihto on tärkeää

Vaikka Jøtulin kamiinat ja takat kuuluvat maailman puhtaimmin palaviin ja tehokkaimpiin, niissä on tärkeää käyttää kuivaa polttopuuta, sytyttää tuli päältä (riippumattoman tutkimuslaitos SINTEFin suositus) ja huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta. Se takaa ihanteellisen palamisen ja vähentää hiukkaspäästöjä. Jos tuli ei tahdo syttyä, tarkista että ulkoseinän pellit ja venttiilit ovat auki, avaa ikkuna raolleen, keittiön ja kylpyhuoneen ilmanvaihto pois päältä ja tarkista savupiipun kunto. Voit saada apua myös jälleenmyyjältämme.

Säilytä puita kuivassa paikassa ulkona ja polta vain kuivaa puuta

Jos sinulla on allergioita tai hengitystieoireita, älä säilytä polttopuita sisällä. Siirrä puut sisälle vasta sinä päivänä, jona aiot sytyttää takan. Polttopuut nimittäin vaikuttavat sisäilmaan.

Puunaha polttopuilla ja kirveellä

Jos haluat säilyttää pientä määrää polttopuita sisällä tunnelman luomiseksi, valitse kunnolla kuivia puita ja imuroi ne säännöllisesti. Älä tuo sisätiloihin puita, joissa on näkyvää homekasvustoa.

Kun säilytät polttopuita ulkotiloissa, älä säilytä niitä rakennuksen seinustalla, sillä ne voivat houkutella kosteutta, hiiriä ja rottia. Parempi säilytyspaikka on parveke, halkovaja tai autotalli.

Polta turvallisesti

Jos sinulla lapsia tai lemmikkejä, takan tai kamiinan eteen voi olla hyvä hankkia turvaportti. Se ehkäisee tapaturmia ja palovammoja. Säilytä myös syttyviä ja kuumanarkoja materiaaleja riittävän etäisyyden päässä tulisijasta. Takkojemme ja kamiinojemme turvaetäisyydet palaviin materiaaleihin on ilmoitettu käyttöohjeessa.

Nainen kantaa pahvia käsissään

Älä polta roskia takassa

Käyttöohjeessa kerrotaan, mitä takassa saa polttaa. Paras materiaali ovat kuiva puu ja klapit. Älä polta takassa kartonkia, paperia, lahjapaperia, rakennusmateriaaleja ja vastaavia. Näiden materiaalien polttaminen aiheuttaa runsaasti saasteita ja saattaa vahingoittaa takkaa tai kamiinaa, sillä sen lämpötila voi nousta liian suureksi.

Muita sisäilmaa parantavia toimenpiteitä

Tiesitkö, että kynttilöiden polttaminen voi heikentää sisäilman laatua Norjan Helseinstituttetin mukaan?

Valkoiset LED-valot ruskealla lattialla

Aina, kun puhallat lämpökynttilän sammuksiin, ilmaan vapautuu noin 350 000 nokihiukkasta. Yksi tapa välttää hiukkaspäästöt mutta nauttia kynttilän luomasta tunnelmasta on vaihtaa kynttilät LED-kynttilöihin.

Nauti takkatulesta hyvällä omallatunnolla

Tiiviit rakennukset ja allergiat eivät estä nauttimasta takkatulen luomasta viihtyisästä tunnelmasta, kunhan toimit oikein.

 

Ja mikäpä olisi sen ihanampaa kuin käpertyä sohvalle tulen rätistessä takassa tai kamiinassa pakkasen paukkuessa ulkona? Tutkimusraportin mukaan takkatulesta nauttiminen vaikuttaa suotuisasti myös sydämensykkeeseen ja verenpaineeseen. Takkatuli saa ihmiset rentoutumaan automaattisesti. Se tekee hyvää sekä keholle että mielelle!

Lue lisää takkaan ja puun polttamiseen liittyviä vinkkejä