Jøtul F 377 Advance korkea puukiuas lämpöä varaavalla vuolukivellä

Lämmityskustannukset alas takalla

Kun sähkön ja öljyn hinnat ovat pilvissä, takan tai kamiinan hyödyt ovat suuremmat kuin koskaan. Ja onhan se mukavaa, kun voi nauttia lämmittävästä kalusteesta, joka saa samanaikaisesti sekä sykkeen että lämmityskulut laskemaan.

Sähkön ja energian kulutuksemme kasvaa jatkuvasti, mikä kuormittaa myös sähköverkkoa. Siksi sähkönkulutusta on hyvä voida jakaa tasaisesti eri vuorokaudenajoille ja lämmittää puulla niinä aikoina, joina sähkön hinta on kalleimmillaan. Kun sähkön ja öljyn hinnat nousevat jatkuvasti, puhtaasti polttava takka tai kamiina voi olla parempi sijoitus kuin koskaan. Puulämmityksellä voi tasata kylmähuippuja ja laskea lämmityskustannuksia.

Eikä tarvitse pelätä paleltumista sähkökatkon sattuessa. Takka on takuuvarma lämmönlähde!

Säilytä lämpö lämpöä varaavilla kivillä ja vuolukivillä

Jøtul on taistellut kylmää vastaan vuodesta 1853, ja tällä hetkellä olemme yksi maailman johtavista kamiinojen, takkasydämien ja takkojen valmistajista. Pyrimme jatkuvasti kehittämään polttamista tehokkaammaksi ja tulisijojemme muotokieltä. Valitsemasi tulisija on enemmän kuin katseenvangitsija – se kertoo jotakin myös sinusta!

Laaja takkojen ja puhtaasti polttavien kamiinojen valikoimasta löydät taatusti lämmitystarpeisiisi sopivan mallin, jonka ulkomuoto solahtaa luontevasti kotisi ilmeeseen.

Jøtul F 378 Advance korkea puuhella, jossa lasi kolmella sivulla

Varaavilla takoilla ja kamiinoilla on monia hyötyjä:

  • Miellyttävää ja tunteja kestävää lämpöä
  • Pienempi polttopuiden kulutus
  • Vähentää muiden lämmönlähteiden tarvetta
  • Taloudelliset hyödyt
  • Ympäristöystävällinen palaminen
Jøtul FS 175 neliön takka harmaalla vuolukivellä moderniin olohuoneeseen

Vuolukivi – lämpöä varaava luonnonkivi

Jos valitset jonkin vuolukivitakoistamme, saat ylellisen katseenvangitsijan, joka lisäksi varaa lämpöä. Vuolukivi on pehmeää ja väriltään viileän harmaata luonnonkiveä. Se on kaunista ja käytännöllistä, sillä se soveltuu erinomaisesti varaamaan lämpöä. Se luovuttaa lämpöä vielä pitkään sen jälkeen, kun viimeinen pesällinen on palanut. Valikoimassamme on kamiinoita ja takkoja, joiden yläosan tai sivut voi verhoilla lämpöä varaavilla vuolukivillä (lisävaruste).

Jøtul Heat Storage System – kamiinat ja takat, joiden päällä on lämpöä varaavat kivet

Moniin malleihimme on saatavilla lisävarusteena lämpöä varaavat kivet eli Jøtul Heat Storage System. Takan päälle näkymättömiin sijoitettavat varaavat kivet luovuttavat lämpöä jopa 12 tuntia viimeisen pesällisen jälkeen. Voit sytyttää tulet aamulla, lähteä töihin ja palata työpäivän jälkeen lämpimään kotiin. Jøtul Heat Storage System pidentää lämmitysaikaa ja pienentää polttopuiden kulutusta.

Selitys lämpöä varaavasta kivestä puukiukaassa

Puun polttaminen tuottaa suuret säästöt

Puun polttamisen taloushyödyt riippuvat siitä, millaista puuta käytetään, millainen puun saatavuus on ja takan lämmitystehosta. Jos takka ei polta puhtaasti, se pystyy hyödyntämään vain 50 % puusta lämmön tuottamiseen. Tätä mieltä on muun muassa norjalaisen Naturvernforbundetin Energismart-projekti. Jøtulin uusien puhtaasti polttavien takkojen hyötysuhde puolestaan on yli 80 %. Samaisessa projektissa muuten todetaan, että Jøtulin takat ja kamiinat ovat energiatehokkaimpia!

Esimerkkinä kerrotaan, että 40 litran säkillinen koivuklapia tuottaa teoreettisesti lämpöä 76 kWh. Vanhassa tulisijassa poltettuna lämmöntuotto on 39 kWh, kun taas puhtaasti polttavassa kamiinassa se on reilut 60 kWh. Eli sylillinen puuta (eli 54 kappaletta 40 litran säkillisiä), saat niistä puhtaasti polttavassa tulisijassa reilut 3 240 kWh lämpöä. Vanhassa tulisijassa lämpöä syntyisi vain 2 106 kWh, ja tarvitsisit vielä 29 lisäsäkkiä päästäksesi samaan määrään kuin puhtaasti polttavalla takalla.

Ero johtuu juuri polttotekniikasta. Jøtul on maailman johtava toimija Clean burn Technologyn alalla. Tulisijamme tuottavat mahdollisimman vähän hiukkaspäästöjä, sillä ne käyttävät energian lämmön tuottamiseen savun tuottamisen sijasta.

Lue lisää Clean burn Technologyn

Käyttäjä voi omilla toimillaan vaikuttaa puulämmittämisen kustannuksiin

Norjan ilmasto- ja ympäristöministeriön omistama Enova on laatinut hyvän yhteenvedon säästöistä ja hyödyistä, joita syntyy takan vaihtamisesta uuteen. Jos puuta on vielä saatavilla ilmaiseksi, säästöjä kertyy vielä enemmän. Se toki vaatii työtä, sillä puut on kaadettava ja pilkottava. Mutta onhan se palkitsevaa, kun voi lämmittää puilla, joiden eteen on itse hikoillut. Työ moottorisahan ja kirveen parissa tekee sitä paitsi hyvää keholle ja mielelle!

Ehkäpä tutullasi on metsätontti, joka kaipaa harvennusta. Tai voit myös etsiä paikallisilta kirpputoreilta ilmoituksia, joissa puuta annetaan ilmaiseksi. Sama koskee yrityksiä, jotka tekevät hakkuita. Jos toimeksiantaja ei halua puita itse, ne annetaan tavallisesti pois. Silloin kannattaa ilmestyä paikalle peräkärryn kanssa ja viedä tukit pois.

Muista kuitenkin, että puun pitää kuivua kuukausia, ennen kuin sitä voi polttaa. Näin hankittavat puut ovat siis käytettävissä seuraavalla lämmityskaudella. 

Toisin sanoen: Sytytä tuli takkaan ja anna hartioiden – ja lämmityskustannusten – laskea!

Lisää takka- ja kamiinavinkkejä