Viihtyisä takan edessä

Näin kustannus-tehokkaasti voit lämmittää talosi

On järkevää lämmittää tulisijalla sen sijaan, että säädetään lämpöpattereita ulkolämpötilan laskiessa pakkaselle.

Mitä tulisi ottaa huomioon uutta tulisijaa valittaessa

Tulisijan teho pitää suhteutettaa lämmitettävän tilan lämpötarpeeseen. Nykyaikainen talo on hyvin eristetty, ja lämpötarve on usein varsin pieni.

Varsin yleisessä, 80-luvulla rakennetussa talossa lämmöntarve on yleensä n. 50-80 W/m2. Vastaavasti esim. rintamamiestalossa lämmöntarve saattaa olla 100 W/m2 ja modernissa passiivitalossa ainoastaan 20 W/m2

Neuvoja tulisijan ostajalle

Takka on kylminä päivinä usein kodin luonteva keskipiste. On olemassa laaja valikoima erinäköisiä, eri sisustustyyleihin sopivia tulisijamalleja. Kannattaa kuitenkin tarkkaan harkita lämmitysteknisiä ominaisuuksia ja konsultoida pätevää jälleenmyyjää juuri sopivan mallin löytämisessä.

Jos tulisija on liian suuri, sitä poltetaan helposti liian alhaisella teholla, jolloin tulisijan laseihin ja savupiippuun kertyy nokea. Liian pieni tulisija ylikuormittuu helposti, jolloin sen käyttöikä lyhenee.

Harkitsetko tulisijan hankintaa? Tässä sinulle 8 neuvoa

Miten tulisija sijoitetaan?

Luonteva paikka tulisijalle on keskellä taloa, mahdollisimman avarassa tilassa, jotta takan tuottama lämpö pääsee leviämään mahdollisimman esteettömästi. Takan suojaetäisyydet palavaan materiaaliin pitää ottaa huomioon. On merkittävä etu, jos taustaseinä on kivirakenteinen.

Materiaalimme on valurauta - se on ymäristöystävällinen ja kierrätyskelpoinen

Valurautakamiinoilla on Norjassa pitkät perinteet. Jøtul on jo vuodesta 1853 valmistanut niitä ja on markkinajohtaja monessa maassa ympäri maailmaa. Jøtulin valurauta tehdään paikallisilta rautaromun kierrättäjiltä ostetusta romuraudasta, joka sulatetaan ja josta poistetaan prosessissa kaikki epäpuhtaudet.

Vanha Jøtul

Valamme kaikki kamiinoiden osat hiekkamuotteihin, jolloin pintoihin voi tulla pieniä eroja ja valuraudassa voi näkyä pieniä huokosia. Valurauta on ainutlaatuisen kestävä ja säilyttää muotonsa vielä vuosikausien käytön jälkeen.

Tämän ainutlaatuisen kestävyyden ansiosta Jøtul pystyy myöntämään markkinoiden pisimmän, kaikille pintaosille 25 vuoden takuun.

Puulämmityksellä säästät selvää rahaa

Kuinka paljon säästät käyttämällä tulisijaa?

Hyöty näkyy parhaiten vertailussa suoraan sähkölämmitykseen. Omakotitalon energiakulutuksesta n. 60 % käytetään lämmitykseen. Kuivan pilkkeen lämpöarvo on 4,2 kWh/kg. Tulisijojen hyötysuhde vaihtelee kuitenkin suuresti. Tämän takia saat avotakasta talteen n. 0,5 kWh/kg ja perinteisestä kamiinasta n. 1,7 kWh/kg. Modernista, puhtaasti polttavasta kamiinasta, jonka hyötysuhde on n. 80 %, saat talteen n. 3,2 kWh/kg.   

Näin poltat puuta järkevästi ja puhtaasti

  • Polttopuiden pitää olla käyttöhetkellä tarpeeksi kuivia ja sopivan kokoisia
  • Nykyaikainen tulisija sytytetään polttopuiden päältä
  • Anna alussa reilusti ilmaa, jotta puut syttyvät ja lämpötila nousee nopeasti
  • Säädä ilmaa pienemmälle vasta sen jälkeen, kun puut ovat syttyneet kauttaaltaan hyvin ensimmäisen lisäyksen jälkeen.

Onko sytytysongelmia? Seuraa askel askeleelta -oppaasta ohjeitamme siitä, kuinka sytytät tulen oikeaoppisesti.

Lue oppaamme