Jøtul F 602 Eco

Jøtul f 602 – maailman eniten myyty tulisija täyttää 80 vuotta!

Jøtul F 602 on yksi suurista klassikoistamme. Sitä alettiin valmistaa vuonna 1940 ja se täyttää siis tänä vuonna 80 vuotta. Tulisijaa valmistetaan edelleen ja se on suosittu yhä vuonna 2020. Palatkaamme ajassa taaksepäin ja katsokaamme, kuinka kaikki alkoi.

Pieni tulisija – suuri klassikko

Yksi suosituimmista tulisijoistamme täyttää 80 vuotta, ja siksi on syytä tarkastella sen historiaa. Jøtul F 602 -tulisijasta on tullut yksi suurimmista klassikoistamme. Sen suunnittelusta vastasivat arkkitehdit Blakstad ja Munthe Kaas, ja sen koristelun suunnitteli kuvanveistäjä Ørnulf Bast Oslossa vuonna 1940.

Myyty yli 2 miljoonaa kappaletta

Blakstad ja Munthe Kaas suunnittelivat mahtavan tulisijan: sen jälkeen, kun Jøtul F 602 tuli markkinoille vuonna 1940, sitä on myyty yli 2 miljoonaa kappaletta. Tulisija suunniteltiin vuonna 1940 uuden, parempaan palamiseen tähtäävän periaatteen mukaan, jolloin poltettava materiaali pystyttiin hyödyntämään paremmin. Siitä oli suuri etu, koska toinen maailmansota oli alkamassa ja poltettavasta materiaalista oli suuri pula.

Jøtul F 602 ECO – klassikko päivitettynä uudenlaisella polttotekniikalla

Jøtul F 602 ECO -tulisijan vuodelta 1940 peräisin olevassa muotoilussa ja tämän päivän uudenaikaisessa polttotekniikassa yhdistyvät kummankin aikakauden parhaat ominaisuudet.

Terje Agard

 

On ollut hyvin jännittävää olla mukana tässä projektissa. Kaikilla on jokin käsitys 602-mallista, ja on ollut hyvin mielenkiintoista palata ajassa taaksepäin ja katsoa, millainen alkuperäinen malli oli.

Terje Agard, Jøtulin projekti-insinööri

Helppo käyttää

Tulisija on helppokäyttöinen - ilmansaantia säädellään yhdellä venttiilillä. Sytytysvaiheessa ilmaventtiiliä vedetään ulospäin niin, että palaminen lähtee käyntiin. Kun tuli palaa kunnolla, ilmaventtiili työnnetään sisään. Silloin tulisijan takaosasta tulee tulipesään ilmaa, joka pitää käynnissä pääasiallisen palamisen.

Ympäristöystävällisempi

Tulisijassa on toinenkin ilmakanava, joka johtaa ilman tulipesän yläosaan. Se huolehtii siitä, että palokaasut palavat, jolloin tulisijasta tulee ympäristöystävällisempi. Tulisijaan on kehitetty myös oma ilmansaantijärjestelmä, joka johtaa kylmää ilmaa tulisijan lämpimälle alueelle, josta se virtaa edelleen huoneilmaan.

Ajatonta muotoilua vuodelta 1940

Kun uutta polttotekniikkaa alettiin suunnitella tähän rakastettuun klassikkoon, oli tärkeää säilyttää hyvä muotoilu ja tehdä tulisijasta ympäristöystävällisempi. Tulisijan sivulla oleva leijona ja etupuolen logo «602» on säilytetty vuodelta 1940.

F 602

 

Kahva on valmistettu puusta ja kuvastaa Jøtulin klassista muotoilua. Tuhkalistassa on syvennys, joka estää tuhkaa putoamasta lattialle.

F 602

Kokeile keittotaitojasi Jøtul F 602 ECO -tulisijalla

Tiesitkö, että F 602 -tulisijalla voi laittaa ruokaa? Tulisijan päällä on keittolevy, jolla voit laittaa ruokaa tai vaikka keittää kahvia. Keittolevy oli tärkeä jo vanhassa mallissa ja edelleen hyvin suosittu. Uudistetussa F 602 ECO -mallissa keittolevyä on parannettu ja tulisijaan on saatavissa lisävarusteena toinenkin keittolevy.

F 602 mat

Muotoiluklassikko uudessa kuosissa

Jøtulin suosituimpia malleja uudistetaan ajanmukaisiksi, ja Jøtul F 602 -mallilla on oma tärkeä paikkansa tulevina vuosina. Olemme tehneet helpommaksi vaihtaa vanhan F 602 -mallin tilalle uuden F 602 ECO -mallin. Jos siis haluat siirtyä käyttämään F 602 -mallin ympäristöystävällisempää versiota, kysy neuvoa myyjiltämme.

Löydä jälleenmyyjä