Jøtul F 163 musta puuhella, jossa puut sivuilla ja valkoinen seinä takana

Uusi takka puolittaa puunkulutuksen!

Nyt kun sähkön hinnat ovat pilvissä, kaikki haluavat lämmittää puilla säästääkseen kustannuksissa. Suuri kysyntä on puolestaan johtanut heikkoon puun saatavuuteen. Siksi on hyvä tietää, että uusi ja modernia polttotekniikkaa käyttävä takka tai kamiina saa polttopuut kestämään kaksi kertaa pidempään!
Taika on juuri polttotekniikassa, joka tuottaa jokaisella klapilla suuremman hyötysuhteen eli enemmän lämpöä kuin vanha tulisija.

Polttoprosessi ratkaisee

Polttoprosessi etenee lyhyesti kuvattuna näin: Kun puu palaa, siitä vapautuu kaasuja. Puolet energiasta (eli lämmöstä) on näissä kaasuissa. Jos tuli palamisen aikana saa liian vähän happea, palaminen on puutteellista. Onneksi tällä saralla on viime vuosina tapahtunut paljon kehitystä, sillä Jøtul on ottanut johtavan aseman alalla Clean burn Technologynsa ansiosta.

Puhtaasti palavien takkojen periaatteena on niiden parempi eristys, mikä lisää niiden sisälämpötilaa. Lisäksi suoraan tuleen syötetään enemmän lämmitettyä ilmaa (happea), joka huolehtii siitä, että kaasut ja hiukkaset, jotka eivät perinteisissä takoissa ja kamiinoissa palaneet kunnolla, palavat nyt. Savupiipun kautta poistuu vähemmän päästöjä, samalla kun huoneeseen saadaan enemmän lämpöä. Siitä kiittävät sekä ympäristö että lompakko!

Puhtaasti polttava kamiina tuottaa tuplasti lämpöä

Vanhojen takkojen ja kamiinojen hyötysuhde on noin 40 % muun muassa norjalaisen Naturvernforbundetin Energismart-projektinmukaan, kun taas puhtaasti palavien Jøtul-kamiinojen hyötysuhde on yli 80 %. Eli kun vaihdat vanhan kamiinasi uuteen, jokainen klapi tuottaa tuplasti lämpöä. Samaisessa projektissa muuten todetaan, että takkamme ja kamiinamme ovat energiatehokkaimpia!

Nyt kun sähkönhinnat ovat erittäin korkeat, sijoitus puhtaasti polttavaan Jøtulin tulisijan maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Puu tuottaa aitoa lämpöä, ja lisäksi kamiina tai takka on kaunis ja lämmittävä sisustuselementti. Norjan ilmasto- ja ympäristöministeriön omistama Enova on laatinut hyvän yhteenvedon säästöistä ja hyödyistä, joita syntyy, kun vanhan takan vaihtaa uuteen.

Puu tuottaa aitoa lämpöä, ja lisäksi kamiina tai takka on kaunis ja lämmittävä sisustuselementti.

Näin poltat oikein ja vähennän polttopuun kulutusta

Oikeanlainen polttaminen riippuu useista tekijöistä: puun on oltava kuivaa ja oikeanlaista, tuli on sytytettävä oikein ja ilmanvaihdon on oltava riittävä.

Euroopan suurimpiin riippumattomiin tutkimuslaitoksiin kuuluvan SINTEFin mukaan tuli on tärkeää sytyttää oikein, jotta puusta saa parhaan hyödyn. Sytytystavalla on väliä

1. Aseta kaksi klapia tulisijan pohjalle.

2. Laita niiden päälle kerroksittain ja ristikkäin ohuita puunpaloja siten, että niiden väliin ja ilmaa.

3. Laita päällimmäiseksi sytytyspaloja.

4. Sytytä päällä olevat sytytyspalat. Liekkien on tarkoitus edetä ylhäältä alaspäin.

Lisäksi puun pitää olla kuivaa. Tuoreen puun kosteuspitoisuus on noin 50 %, ja poltettavan polttopuun kosteuspitoisuuden tulee olla noin 20 %. Puussa oleva kosteus jäähdyttää tulisijaa, jolloin energiaa kuluu hukkaan. Märkä puu myös savuttaa, mikä aiheuttaa saasteita ja nokea sekä tulisijaan että hormiin.

Lue lisää siitä, miten sytytät tulen oikein